Saturday, March 10, 2012

LOLCODE..apa tu?


LOLCODE is an esoteric programming language inspired by the language expressed in examples of the lolcat Internet meme.The language was created in 2007 by Adam Lindsay (anak Lindsay Lohan?), researcher at the Computing Department of Lancaster University. 
The language is not clearly defined in terms of operator priorities and correct syntax, but several functioning interpreters and compilers already exist. One interpretation of the language has been proven Turing-complete.
(Ehsan : Wikipedia)
So.., kalau Python.., extension file nya adalah .py..., jadi.., LOLCODE extension nya adalah .lol
nak tgk contoh? meh..

HAI
CAN HAS STDIO?
VISIBLE "HAI WORLD!"
KTHXBYE


HAI
bg sesiapa yg sedia maklum.. mcm pembuka bg programming tersebut. Contohnya kalau kita nk mulakan programming Python, kita akan start dengan tulis ni kat gedit "#! /usr/bin/python"..utk tunjukkan yg kita introduces program tu mnggunakan Python.

CAN HAS STDIO?
igt x programming C++? "<stdio.h>" adalah salah satu daripada library yg ada dlam .cpp. Kita memanggil library tersebut ngan tulis "include<stdio.h>". Konsep yg sama kat sini, tapi dia x tulis include, dia tulis CAN HAS iaitu cara utk pggil library trsebut dengan cara meminta.

VISIBLE "Hi World"
konsep Hello World! yg sama mcm C++ ataupon Python. VISIBLE bermaksud nampak. So, perkataan Hi World akan nmpk pada programming anda. C++ menggunakan "printf" manakala Python menggunakan "print"

KTHXBYE
menarik kat cni..pecahkan perkataan tu.. "K THX BYE". Korang bleh agak kan apa function dia? haha..kat cni aku xtaw nk compare camna ngan C++ or Python. Rasanya kalau aku cakap menutup prenggan " } " ni yg dgunakan dlam C++ sama kot.. :P

see? simple kan? + menarik..aku jom try sesama.. :D

p/s: betulkan aku kalau ada yg salah...baru belajar.. 

4 comments:

~menCari KetENangAn JiwA~ said...

tudiaa....sempoi baq hang.....projek kta cmna??

md duan said...

uit..haha
projek tu pyah ckit laa..
nk bwat boleh,,
tp comp kna ada .NET Framework 4

tp still dok study slow2 lgik...hehe..

Meet Uncle Haire said...

Pehhh lolcode mcm simple. C++ memeningkan

md duan said...

aha..lolcode ni nmpak cam kta bleh interact ngan language tu..
tp kalau nk ikut sng + simple..
try la Python...