Thursday, October 3, 2013

How to create cloud storage using ownCloud

Assalamualaikum semua..
lama sudah saya tidak update blog ni..maklum la..sekarang ni sibuk skit

....

Hari ini saya akan buat satu tutorial untuk buat satu sistem storage dalam network kita.
....

Kebiasaannya kita akan simpan segala benda tak kira ah dari segi peribadi atau tak, ke dalam satu server seperti 4shared, Mediafire, Hotfile dan macam2 lagi jenis server storage.

Kita boleyh upload barang2 kita dari segala macam jenis format seperti .pdf, .gif dan mungkin juga .doc kan? Dalam erti kata lain, jika kita memerlukan fail2 tersebut, kita akan terus download dari internet sahaja kan.

Tapi kita masih perlu berhati-hati sebab segala macam benda yang kita simpan di internet kemungkinan besar orang lain jua akan dapat sama nampak. Jadi eloklah kiranya kalau kita buat satu sistem storage dalam network kita sahaja.

....

Tutorial kali ni aku menggunakan :

  •  Innacomm (suck) Wireless Router
  • Fedora 16 (sebagai server)
  • ownCloud
  • Otak
Jom buat bersama-sama ngan saya..heheh

Langkah yang pertama, bukak la Fedora 16 dulu, bila sudah run Fedora 16 baru boleh kita buat kerja., tak gitu? ( mengarut sudaaa) .

Kemudian, pergi ke Terminal dan taip "su" selepas itu, tekan enter dan masukkan root password yang anda telah set sebelum ni.

Terminal Fedora 16


Ha..anda akan nmpak yang sekarang ini kita telah pon masuk menggunakan Super User ataupon root.
Kemudian, kita akan install web server untuk Fedora 16 kita. Taip "yum install httpd" dan jika Terminal minta anda untuk teruskan untuk download, taip "y" untuk Yes.

Installing Web Server


Selesai siap, anda akan nampak Terminal menunjukkan Complete! , tandanya anda sudah siap download la web server nyer service.. congrats!

Finishing Web Server Installation


Eh jap, tapi btol ka sudah betol2 download? Jom kita check. Taip "service httpd start" kemudian Enter, diikuti dengan "service httpd status" dan Enter lagi..

Restarting Web Server Service


Kalau anda dapat seperti gambar ini bermaksud anda berjaya run httpd service. 
Masih ragu2? Jom taip "ifconfig" dan tgk IP address anda.


Checking IP Address



IP address saya adalah 11.11.11.202. Kemudian pergi ke web browser di Fedora anda, dan taip IP address anda. Got it? Hehehe..

Testing Web Server


kalaw anda dapat seperti gambar diatas bermaksud anda telahpon berjaya! Sebenarnya kita boley edit webpage mengguna httpd ni, nanti kitabuat tutorial okay?! Hehehe..


Berbalik kepada cloud storage, lpas sudah abis download web server, kita perlu download php plak, jom taip "yum install php php-mbstring php-pear". Selesai install, Terminal anda akan jadi seperti ini.

Installing PHP


habis bab pendahuluan, jom kita download owncloud nyer repo dlu..hehehe.. taip "wget http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:community/CentOS_CentOS-6/isv:ownCloud:community.repo -P /etc/yum.repos.d"

Hasilnya anda akan dapat seperti ini...

Installing ownCloud Repositories 


Selepas download repo, jom kita download owncloud!! 
Taip "yum install owncloud"

Downloading ownCloud


Setelah selesai, anda akan lihat Terminal anda jadi seperti ini.

Finish Installing ownCloud


kemudian pergi ke Terminal anda dan taip "service httpd restart"

Restarting service


Tips: sebarang edit atau apa2 saja perubahan yang korang buat perlulah restart service tersebut.
Sekarang bukak web browser anda, dan taip IP address ( mcm tadi ) /owncloud. Contoh , 11.11.11.202/owncloud

ownCloud GUI


dari sini anda akan create Admin account, contoh jom kita try admin dan pass "lembu" kemudian tekan Finish button

Jika anda berjaya, anda akan dapat paparan seperti dibawah.

ownCloud Main Menu


Tara!! siap sudaa..jom kita try upload something...pergi ke arrow yg menghala ke atas untuk upload..

pilih file anda untuk di upload, dan tekan OK.

Upload to ownCloud


See? file anda sudah berada di cloud storage anda.. tahniah!

Successfully Upload!


Jom kita tgk function yang paling aku suka..hehehe.. dari sni, Admin boleh control brapa user dia nak create, and brapa capacity space yang dia nk bg untuk user tu.

Administrative Control


Sekian, terima kasih ..

P/S: Juga ley masukkan IP address kat web browser di handphone anda untuk download/upload ke server cloud

Download PDF Version dihttp://adf.ly/WoYXn

No comments: